Geometrický plán

Register geodetov a kvalitné služby pre geometrický plán

Geometrický plán je základným dokumentom v oblasti nehnuteľností a úprav pozemkov. Tento dokument, ktorý vytvára geodet, obsahuje presné geometrické údaje o konkrétnom pozemku alebo nehnuteľnosti. Poskytuje detailné informácie o rozmeroch, tvaroch a umiestnení pozemku, čo je dôležité pre jeho správne definovanie a evidenciu v katastri nehnuteľností.

Úloha geometrického plánu pri pozemkových úpravách

Pri úpravách pozemkov, ktoré zahŕňajú zmeny v rozdelení alebo usporiadaní pozemkov, je geometrický plán nevyhnutný. Umožňuje presne zaznamenať novú konfiguráciu pozemkov, vrátane zmeny hraníc, rozdelenia alebo zlúčenia parciel. Bez aktuálnych geometrických plánov by bolo náročné správne vykonať a zdokumentovať tieto úpravy.

geometrický plán

Zápis geometrického plánu do katastra

Po vyhotovení geometrického plánu je dôležité ho zapísať do katastra nehnuteľností. Tento zápis je potrebný pre oficiálne uznanie zmien a zaručuje ich právnu platnosť. Proces zahŕňa predloženie plánu príslušnému katastrálnemu úradu, kde je kontrolovaný a zaznamenaný do evidencie. Tento krok je kľúčový pre právnu záväznosť všetkých vykonaných zmien na pozemku.

Geometrický plán ku kolaudácii stavieb

Geometrický plán je tiež dôležitý pri kolaudácii nových stavieb alebo rekonštrukcií. Slúži na overenie, či bola stavba zrealizovaná v súlade s projektom a stavebným povolením. Tento plán poskytuje presný prehľad o aktuálnom stave stavby a jej umiestnení na pozemku, čo je kľúčové pre úspešné dokončenie kolaudačného procesu.

Cena geometrického plánu

Náklady na vypracovanie geometrického plánu môžu byť rôzne v závislosti od veľkosti a zložitosti pozemku, účelu plánu a lokality. Cena sa môže pohybovať od niekoľkých stoviek až po tisíce eur. Je dôležité dohodnúť si podmienky a cenu s geodetom vopred, aby sa predišlo nečakaným nákladom.

Zápis geometrického plánu na vyznačenie vecného bremena

Na zaznamenanie vecného bremena, ktoré obmedzuje vlastníka nehnuteľnosti v prospech inej osoby alebo subjektu, sa často vyžaduje geometrický plán. Tento plán presne definuje rozsah a umiestnenie bremena na pozemku. Je nevyhnutný pre právnu záväznosť a evidenciu tohto práva v katastri nehnuteľností.

Geometrické plány zohrávajú dôležitú úlohu v správe nehnuteľností a úpravách pozemkov. Ich presné a dôkladné vypracovanie je zásadné pre úspešné realizovanie rôznych právnych a administratívnych procesov.

Máte otázky, pripomienky alebo návrhy na zlepšenie? Zavolajte nám na Infolinku expresnyposudok.sk +421 (0)2 800 287 80        od 7:00 do 20:00 alebo nám ich pošlite na info@expresnyposudok.sk,  resp. použite kontaktný formulár nižšie. My sa vám obratom ozveme s riešením. Ďakujeme!

    [recaptcha]


    * polia sú povinné

    Jedným z našich hlavných cieľov je poskytovať našim klientom služby s najvyššou možnou efektivitou. Tú je možné dosiahnuť aj komplexnosťou služieb a práve preto sme náš tím rozšírili o skúsených geodetov. Vďaka tomu už nebudete musieť míňať čas na hľadanie profesionála, ktorý vám vypracuje geometrický plán, vytýči hranice pozemku či zameria stavbu ku kolaudácii. Všetky potrebné geodetické služby vám zabezpečia naši špecialisti. Znalecké posudky, geometrické plány aj ďalšie geodetické práce získate jednoducho, výhodne, bezpečne a extrémne rýchlo.

    Celkové hodnotenie
    [Spolu: 0 Priemer: 0]
    Kontaktujte nás
    close slider

      [recaptcha]


      * polia sú povinné